Meer informatie over Essentiële oliën van doTERRA

Waar komen Essentiële Oliën vandaan?

De diversiteit in vorm, maat, kleur en geur van de planten en bomen die onze aarde bedekken is enorm.

Ze bevatten vele krachtige bestanddelen die je niet direct ziet. Deze bestanddelen zitten in de essentiële oliën van de plant., die je vindt in de bloem, vrucht, steel, wortel of bast van een plant of boom. Dit is een soort drager, die uit de plant gedestilleerd kan worden tot een voor ons bruikbare olie.

Als je de beste kwaliteit olie hebt, dan is zij volledig puur, zonder een enkele toevoeging. Dus er zit puur in wat uit de plant gedestilleerd is. Maar buiten dat moet zij ook al puur zijn geweest voor het destillatie proces. Er mogen dus geen chemische middelen zijn gebruikt tijdens het gehele groeiproces.

 

De Wetenschap Achter Essentiële Oliën

Als je het woord ‘vluchtig’ hoort kan het misschien wat negatief klinken, maar in het geval van essentiële oliën verwijst vluchtig naar het vermogen van de substantie om snel van hoedanigheid te wisselen. De chemische samenstelling van vluchtige aromatische bestanddelen in essentiële oliën stelt ze in staat om zich snel door de lucht te verspreiden. Daarom ruik je het krachtige aroma van essentiële oliën vaak direct vanaf het moment dat je het flesje opent - zelfs vanaf een afstand.

Hoe werken Essentiële Oliën?

Terwijl vluchtige aromatische bestanddelen snel door de lucht bewegen, ruik je de geur zodra de bestanddelen worden opgevangen door de sensoren in de hersenen. Met meer dan 3.000 verschillende ontdekte vluchtige aromatische bestanddelen tot nu toe is het belangrijk om te weten dat deze bestanddelen de voordelen, het aroma en de aard van elke essentiële oliën voor een groot deel bepalen. Door een unieke chemische samenstelling verschilt elke essentiële olie van soort tot soort, en zelfs van plant tot plant. De delicate verhouding van aromatische bestanddelen die in een bepaalde essentiële olie worden aangetroffen, maken deze olie uniek en geven haar specifieke voordelen. 

Gebruik van Essentiële Oliën Door de Geschiedenis

Essentiële Oliën zijn geen Nieuwe Trend

Hoewel sommigen essentiële oliën zien als een nieuwe trend is het gebruik van plantenextracten en plantaardige producten diep geworteld in eeuwenoude tradities. Oude beschavingen gebruikten planten voor dingen als aromatherapie, persoonlijke verzorging, gezondheid, religieuze ceremonies, schoonheidsbehandelingen en voedselbereiding.

Hoe Werden Essentiële Oliën Gebruikt in de Oudheid?

Het gebruik van essentiële oliën is geen modegril, maar eerder een eeuwenoude traditie van vele beschavingen over de hele wereld.

 • Egypte: Egyptiërs gebruikten plantaardige producten voor schoonheidsbehandelingen, voedselbereidingen, begrafenisrituelen en religieuze ceremonies. 

 • Griekenland: In het oude Griekenland ontdekten mannen als Homerus en Hippocrates de aromatische toepassingen van planten en zochten de ontdekkingen van de Egyptiërs verder uit.

 • Rome: De oude Romeinen gebruikten vaak plantenextracten voor massage, parfum en geparfumeerde baden.

 • Iran: In de Middeleeuwen gebruikten en verhandelden mensen in de regio van Iran vaak specerijen en harsen voor parfums en het behouden van een goede gezondheid.

 • India: Ayurvedische geneeskunde, een holistische geneeswijze uit India, ontwikkelde zich over een periode van 5.000 jaar en bevat de toepassing van aromatische en plantaardige bestanddelen.

 • China: Al eeuwenlang wordt het gebruik van planten voor het bevorderen van welzijn toegepast in traditionele Chinese geneeswijzen.

 • Frankrijk: René-Maurice Gattefosse, een Franse scheikundige, wordt gezien als de eerste die ‘aromatherapie’ bestudeerde en in de 19e eeuw grondig onderzoek deed naar essentiële oliën.

Hoe worden Essentiële Oliën Gemaakt?

Het is belangrijk om te weten dat niet alle essentiële oliën op dezelfde wijze gemaakt worden. De puurheid van een olie kan veranderen op basis van de geografische locatie, distillatiemethode, het weer en andere factoren. Daarnaast kan de kwaliteit van een essentiële olie behouden of vernietigd worden tijdens het distillatieproces, ongeacht de selectiemethode, de verzorging en het oogstproces. Omdat aandacht voor detail en precisie vereist zijn tijdens de distillatie wordt het eigenlijk meer een vorm van kunst dan een proces. Distilleerders dienen heel precies te zijn en goed te letten op de oogstmethoden, temperaturen, distillatietijd, de hoeveelheid druk, etc.

Hoe Wordt een Plant een Essentiële Olie?

Het exacte proces voor het produceren van een essentiële olie is afhankelijk van het type plant waar de olie vandaan komt. Maar het algehele idee is dat planten door een specifiek distillatieproces gaan waarbij gebruik wordt gemaakt van speciale machines om de essentiële olie uit de plantdelen te halen. De essentiële olie zit verstopt in verschillende delen van de plant, vaak in microscopische hoeveelheden. Tijdens het distillatieproces haalt de machine de essentiële olie uit het oorspronkelijke plantdeel. Wanneer bijvoorbeeld citrusolie wordt geproduceerd, wordt een machine gebruikt om de essentiële olie uit de schil van het fruit te verkrijgen.

Het Huidige Gebruik van Essentiële Oliën

Hoewel essentiële oliën en plantenextracten al eeuwenlang worden gebruikt, zijn de toepassingen van essentiële oliën vandaag de dag nog steeds relevant. Met betere technologie, betere kwaliteit, krachtigheid en veiligheid zijn essentiële oliën nu toegankelijker en makkelijker toe te passen in het dagelijks leven. Hoewel essentiële oliën in het verleden vaak werden gebruikt als onderdeel van culturele gebruiken en tradities, hebben we nu steeds meer wetenschappelijk bewijs en onderzoeken die de effectiviteit en veiligheid van essentiële oliën voor dagelijks gebruik door alle leeftijden aantonen.

Essentiële Oliën voor Gezondheidsvoordelen

Vroeger gebruikten mensen essentiële oliën en plantdelen voor een betere gezondheid en welzijn. Omdat essentiële oliën kunnen worden gebruikt voor het kalmeren van incidentele huidirritaties, het bevorderen van een gezonde spijsvertering, het ondersteunen van een goede mondgezondheid, een gevoel van vrijer ademen en meer, zijn ze al lang populair bij iedereen die een goede gezondheid wil behouden.

Essentiële oliën bieden verschillende voordelen en elk individu ervaart het gebruik van essentiële oliën op zijn/haar eigen manier. Gelukkig maakt de diversiteit van essentiële oliën ze bijzonder behulpzaam bij het behouden van een goede gezondheid, zelfs voor mensen met speciale klachten, mensen die verschillende gezondheidsvoordelen willen behalen of mensen die gevoelig zijn voor bepaalde stoffen. Het gebruik van essentiële oliën voor gezondheidsvoordelen is populair geworden, omdat het de gebruiker in staat stelt de toepassing specifiek op maat te maken naar zijn/haar wensen en behoeften in plaats van een algemene oplossing te bieden.

De Emotionele Voordelen van Essentiële Oliën

Met de unieke chemische structuren kent elke essentiële olie vele voordelen voor de gebruiker. Sommige essentiële oliën werken verzachtend, reinigend of aardend, en andere staan bekend om hun energiegevende, verkwikkende, verwarmende of vernieuwende eigenschappen. Omdat onze lichamen zich gedurende de dag in verschillende emotionele en fysieke toestanden bevinden, kunnen essentiële oliën helpen bij het beheersen en het behouden van ons welzijn.

Het chemische design van een essentiële olie biedt specifieke voordelen. Sommige essentiële oliën hebben reinigende of zuiverende eigenschappen, en andere bieden de huid een kalmerende sensatie. Het aroma van essentiële oliën kan ook een chemische reactie veroorzaken in de hersenen om zo emoties en interne reacties uit te lokken.

Onze reukzin kan zorgen voor krachtige fysiologische, mentale en emotionele reacties.

Zo Gebruik je Essentiële Oliën

Nu je weet wat een essentiële olie is en waar essentiële oliën vandaan komen, is het tijd om te leren hoe je ze kunt gebruiken. Je hoeft geen expert te zijn om te kunnen genieten van de vele voordelen van essentiële oliën. Het enige dat je nodig hebt is een basiskennis over hoe je veilig en eenvoudig essentiële oliën kunt gebruiken tijdens jouw dagelijkse routine.

Wil je hier meer over weten? We vertellen je graag meer over de toepassingen van essentiële oliën.

Hoe gebruik ik essentiële oliën veilig

Van oudsher wordt de voorkeur gegeven aan bepaalde methoden voor de toepassing van essentiële oliën of worden deze uitsluitend gebruikt. Naarmate het onderzoek naar essentiële oliën zich verder ontwikkelt, is er echter een beter begrip van de toepassingsmethoden. Alle toepassingsmethoden zijn veilig wanneer ze op de juiste wijze worden gebruikt, met inbegrip van aromatische, topische en interne methoden. Een of meerdere toepassingsmethoden kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan emotionele en fysieke welzijnstoepassingen. Ze kunnen worden gebruikt met één olie tegelijk of in complexe mengsels in één van de drie methoden:

Aromatisch

De reukzin is een instrument dat krachtige fysiologische, mentale en emotionele reacties kan uitlokken. Essentiële oliën worden snel geabsorbeerd door de geurreceptoren, die een directe link hebben met het limbisch systeem via de reukzenuw. Het limbisch systeem is onderdeel van de hersenen dat een verscheidenheid aan functies ondersteunt, waaronder geur, emoties, gedrag en geheugen. Om deze reden hebben essentiële oliën een bijzonder krachtige werking via aromatische toepassing.

Sommige essentiële oliën hebben een opwekkend of verkwikkend effect, terwijl andere meer kalmerend werken. Verstuiving is een van de eenvoudigste methoden om essentiële oliën aromatisch te gebruiken. Diffusers die gebruik maken van koude lucht of water zijn ideaal. Echter, het gebruik van essentiële oliën aromatisch vereist geen speciale diffusers.
 

Je kunt dezelfde voordelen voor de gezondheid bereiken door simpelweg een paar druppels essentiële olie in de palm van je hand te leggen, die dan rond de neus wordt gevormd terwijl je diep inademt.
 

Andere aromatische toepassing Voor Essentiële Oliën Zijn:

 • Breng olie aan op een katoenen bal en plaats deze in de ventilatieopeningen van je auto.

 • Meng oliën in een spuitfles met water en spray over meubels, tapijt of linnengoed

 • Voeg olie toe aan het wasgoed of aan drogerpapiertjes

 • Gebruik in huishoudelijke oppervlaktereinigers

  

Op de Huid

Topische toepassing is een zeer effectieve methode voor het aanbrengen van essentiële oliën. Omdat essentiële oliën een laag moleculair gewicht hebben en oplosbaar zijn in lipiden, dringen ze gemakkelijk door in de huid. Eenmaal geabsorbeerd, blijven ze in het toegepaste gebied voor een lokaal voordeel.

Hoewel essentiële oliën gemakkelijk worden geabsorbeerd, zijn er vele manieren om de absorptie te verhogen. Met behulp van een lichte massage zal de bloedtoevoer naar het gebied van toepassing de distributie in het hele lichaam verbeteren. Het gebruik van een draagolie kan ook de absorptie verhogen, vooral bij een droge of schilferige huid, omdat het de huid hydrateert en de olie langzaam verdampt.

 

Om de kans op het ontwikkelen van een huidgevoeligheid te verminderen, vooral op jonge of gevoelige huid, is het raadzaam om een draagolie (zoals Gefractioneerde Kokosolie) te gebruiken om meer krachtige oliën te verdunnen en bij het voor de eerste keer proberen van een olie. De aanbevolen verdunningsverhouding is meestal één druppel essentiële olie op drie druppels draagolie.

 

Het is altijd aan te raden om meerdere kleine doses te gebruiken gedurende de dag in plaats van een enkele grote dosis. Begin met de laagst mogelijke dosis (1-2 druppels). Een actuele dosis kan naar behoefte om de 4-6 uur herhaald worden. Omdat elk individu uniek is, zal de dosis voor elk individu variëren op basis van grootte, leeftijd en algemene gezondheidstoestand.

 

Goede Plekken Waar Je Essentiële Olie Kunt Aanbrengen:

 • Hals en nek

 • Voorhoofd en slapen

 • Borst en buik

 • Armen, benen onder de voeten

Andere Effectieve Methodes van het Aanbrengen op de Huid:

 • Voeg een paar druppels olie toe aan een warm bad

 • Maak een warm of koud kompres door een handdoek of doek in water te weken, essentiële oliën toe te voegen en vervolgens op het gewenste gebied aan te brengen

 • Voeg olie toe aan een lotion of vochtinbrengende crème en breng deze vervolgens aan op de huid

Gevoelige Gebieden die Vermeden dienen te worden:

 • Sommige gebieden in het gezicht, zoals de huid rond de ogen

 • Ogen en binnenkant oren

 • Gebroken, beschadigde of anderszins gewonde huid

 

Intern

Bepaalde essentiële oliën hebben een rijke culinaire geschiedenis en kunnen worden gebruikt als voedingssupplementen die een verscheidenheid aan gezonde omstandigheden ondersteunen. Wanneer je kaneel op uw havermout strooit, een kopje pepermuntthee drinkt of verse basilicumbladeren aan je spaghetti toevoegt, gebruik je in feite enkele vluchtige aromatische essentiële olieverbindingen.

Essentiële olie draagt bij aan vele voordelen voor de gezondheid en aan de smaak- en aromatiserende eigenschappen van voedingsmiddelen. In hun geconcentreerde vorm kunnen essentiële oliën worden gebruikt als voedingssupplementen voor meer gerichte en krachtige gezondheidsvoordelen. Intern gebruik is een zeer veilige en effectieve methode van toepassing vanwege de geavanceerde fysiologische processen van ons lichaam.

Bij inname komen essentiële oliën rechtstreeks in de bloedstroom terecht via het maagdarmkanaal, waar ze door het hele lichaam worden getransporteerd. Essentiële oliën zijn oplosbaar in vet, zodat ze gemakkelijk naar alle organen van het lichaam, inclusief de hersenen, worden getransporteerd. Daarna, zoals alle dingen die we consumeren, worden essentiële oliën gemetaboliseerd door de lever en andere organen en worden vervolgens uitgescheiden.

De samenstelling van essentiële oliën is zeer complex. Elk bestanddeel bezit een unieke set van biochemische eigenschappen die op verschillende manieren reageren met cellen en organen. Hoewel deze werkingsmechanismen niet volledig worden begrepen, zijn de positieve eindresultaten aangetoond. Het lichaam is echter alleen uitgerust om de juiste doses essentiële oliën aan te kunnen.

De juiste dosering volgens de etiketteringsaanbevelingen en andere professionele richtlijnen moet strikt worden opgevolgd om toxiciteit te vermijden.

Effectieve Methoden voor Interne Toepassing:

 • Gebruik oliën in recepten voor koken of bakken ter vervanging van verse of gedroogde kruiden en specerijen

 • Vergeet niet dat essentiële oliën veel krachtiger zijn dan gedroogde of verse kruiden en specerijen, dus begin met een zeer kleine hoeveelheid.

 • Bij krachtigere oliën kan het beter zijn om ze toe te dienen door middel van tandenstokers (dip het einde van een schone tandenstoker in de olie en voeg dan toe aan het voedsel) in plaats van druppels

 • Voeg essentiële oliën toe aan water, smoothies, melk, thee of andere dranken

Neem essentiële oliën in via een veggiecapsule of voeg toe aan een kleine hoeveelheid appelmoes of yoghurt

In the flow of life